Bleiben Sie auf dem Laufenden über die neuesten Entwicklungen und Fälle?

Abonnieren Sie unseren Newsletter und verpassen Sie nichts!
Uw inschrijving kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je inschrijving voor de nieuwsbrief van Weborama is gelukt!

Pflichtfeld *

* Mit dem Abonnement unseres Newsletters erklären Sie sich damit einverstanden, von Weborama Niederlande per E-Mail Marketing-Mitteilungen zu erhalten. Sie können sich natürlich jederzeit über den Abmeldelink am Ende jedes Newsletters oder durch Kontaktaufnahme mit uns abmelden.

Subscribe!

Een kijkje in de keuken

Posted on October 19, 2015

Drie jaar geleden kwam ik hier bij Weborama met een aantal opdrachten. Als voormalig Adrime werden we overgenomen door het van oorsprong Franse bedrijf Weborama. Nadat we eerst hebben samenwerkt onder een dubbele bedrijfsnaam, dragen we inmiddels alweer een geruime poos de naam Weborama – waar we inmiddels ontzettend trots op zijn. Met deze fusie kregen we als Amsterdams kantoor ook een flink aantal nieuwe (buitenlandse) collega’s erbij en daarmee ook nog meer kennis. Door het delen en vermenigvuldigen van deze kennis met elkaar is Weborama inmiddels van binnenuit flink gegroeid en werken we met een serieus super team. Het voelt bovendien als een echt familiebedrijf. Als Rich Media-marktleider in Nederland hebben we eigenlijk niets te klagen, maar onze buitenlandse zusters zijn ongekend succesvol met hun big data activiteiten. Dus werd het hoog tijd om dit ook in Nederland te introduceren.

Afgelopen week hebben wij ons brand new Data Management Platform (DMP) voor de Nederlandse markt gelanceerd. En tot nu toe zijn de reacties erg positief! Voorafgaand aan dit moment hebben we achttien maanden voorbereiding getroffen voordat we ready to go waren. Het begon met meekijken in Frankrijk bij internationale projecten. Wat kan het product? Hoe zit het juridisch met de cookies wetgeving? Hoe bouwen ze profielen op? Hoe sluiten ze klanten aan? En hoe presenteren zij dit naar buiten? Frankrijk heeft een volledig ingerichte data-afdeling. Hier in Nederland wilden de meesten uit ons team het graag zelf bijleren. Want big data is ook big knowledge. Dit resulteerde in veel trainingen, uitleggen, mensen wegwijs maken, het omarmen van het systeem en diverse pilots draaien.

Weborama DMP in Nederland

Inmiddels zijn we up and running en draaien de eerste real time pilots al met een aantal van onze bestaande klanten. En het is echt vet! Het Data Management Platform bezit zo’n 400+ miljoen gekwalificeerde Europese profielen – waarvan 12 miljoen in Nederland. Hiermee kunnen klanten belangrijke insights opdoen én haarscherp look-a-likes van hun bestaande klanten vinden via een makkelijk te hanteren CRM-achtig-systeem. Belangrijkste hierbij is dat we dit aan al onze bestaande klanten kunnen aanbieden zonder meerkosten of extra werkzaamheden. Een laagdrempelige uitbreiding van de huidige propositie met directe positieve impact!

Naast deze laagdrempelige entree is gebleken dat persoonlijke service en support van doorslaggevend belang zijn. De markt is gewend aan onze Rich Media service maar dit is andere koek. Data en het ontwikkelen en uitvoeren van een data-gedreven marketing strategie is voor marketeers een logische keuze maar blijkt in de praktijk geen sinecure.

Een praktijk voorbeeld:

Je bent een touroperator en je wilt graag meer reizen verkopen. Ieder persoon is qua koopgedrag anders. Je hebt je eigen klantenbestand, waarbij de ene klant vroegtijdig en de ander last-minute boekt. En dan heb je natuurlijk nog de verschillende varianten daartussen en de duizenden combinaties van reizen. Op zich al een flinke klus om dit te structureren maar daar komen tegenwoordig ook nog alle andere data-stromen bij, van ongestructureerde social media data tot veranderende interesses en surfgedrag.

Al deze stromen worden geautomatiseerd gestructureerd en zijn flexibel samen te voegen in ons Data Management Platform. Het platform gaat vervolgens geautomatiseerd op zoek naar look-a-likes van je best scorende klanten welke je meteen kan activeren. Via email, online advertenties of ander aangesloten kanalen. Dit resulteert in verkopen en nieuwe klanten. Best interessant toch?

In de praktijk is gebleken dat de meeste huidige partijen niet verder komen dan retargeten of pre-targeten op basis van “clickers” uit eerdere campagnes en dan eventueel in combinatie met wat algemene ongekwalificeerde sociaal-demografische selectiecriteria. Dat is wat mij betreft “old-school marketing” zonder gebruik te maken van diepgaande gedragskenmerken, échte insights en voorspellende algoritmen. Dit slimme platform kan precies zien wie iets heeft gezien en / of gekocht, wat hierbij de onderscheidende kenmerken zijn en waar je online nog meer van dit soort mensen kan vinden Onze collega’s in Frankrijk hebben hier al meerdere succescases van afgeleverd. Nu zijn wij aan de beurt.

Mocht ik je interesse hebben gewekt, laat het me dan weten via nomkwazi@weborama.nl. Ikzelf of een van mijn collega’s geven je graag een rondleiding door ons high tech Data Management Platform.