Bleiben Sie auf dem Laufenden über die neuesten Entwicklungen und Fälle?

Abonnieren Sie unseren Newsletter und verpassen Sie nichts!
Uw inschrijving kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je inschrijving voor de nieuwsbrief van Weborama is gelukt!

Pflichtfeld *

* Mit dem Abonnement unseres Newsletters erklären Sie sich damit einverstanden, von Weborama Niederlande per E-Mail Marketing-Mitteilungen zu erhalten. Sie können sich natürlich jederzeit über den Abmeldelink am Ende jedes Newsletters oder durch Kontaktaufnahme mit uns abmelden.

Subscribe!

Mobile creativiteit: Anno 2016 maakt een mobile Rich Media SDK het verschil

Posted on April 14, 2016

Gelukkig krijgen wij heel vaak vragen over de technische mogelijkheden voor bepaalde creatieve Rich Media concepten. Vaste vraag hierbij is: hoe werkt dit op mobiel ?

Het mobiele landschap: Web vs. Apps

Het antwoord op deze vraag begint bij het maken van onderscheid tussen Mobile Web (mweb, de browser) of In-app (native app). Op mobile web is bijna alles mogelijk zoals in de desktopbrowser maar alleen video heeft beperkingen.

Welke mobile Rich media functies kunnen zoal toegepast worden op mobile web?

 • Expand-en
 • Bellen
 • Sms-en
 • WhatsApp
 • Deeplinken naar de adverteerders app via open URL schemes
 • Storelocator
 • En nog veel meer

Alle mogelijke functies kun je vinden in onze mobiel placementtool

In-App gelden alleen andere wetten

De regels van het mraid protocol. MRAID is een generieke IAB standaard waarmee functies worden aangeroepen om bijvoorbeeld banners te expanden, op te klikken, te sluiten en video af te spelen.

Het MRAID protocol voor in-app advertenties wordt vastgelegd in een zogenaamde SDK (software development kit), wat niets anders is dan een stukje ingebouwde software in de app. De SDK fungeert als een technische laag binnen de app. Waar een browser allerlei functionaliteiten uit zichzelf begrijpt, is dat in-app niet het geval. De SDK maakt dit mogelijk.

Zonder goede mobile Rich Media SDK, geen mooie creaties

Diverse grote adservers hebben een SDK om in-app adserving mogelijk te maken, maar bijna geen enkele is volledig MRAID compliant. Het gevolg is dat heel veel functies niet of slechts half mogelijk zijn. Doordat dit ook nog eens per app en per OS verschilt, is het heel lastig uit te leggen en belemmert het de uitvoering van interactieve concepten.

Helaas luidt het antwoord op de hoe-werkt-dit-nu-op-mobiel vraag maar al te vaak: Nee helaas, dat is nog niet mogelijk. Het gevolg is dat er op dit moment voornamelijk cubes (alweer?), sliders (gaap;) en simpele expandables ingekocht kunnen worden en meer niet. Het is tijd om hier verandering in aan te brengen.

Innovatie met vooral voordelen

Zoals in ons jaaroverzicht al te lezen viel is het qua innovatie aan de uitgevers om hier stappen te zetten. Adverteerders, agencies en creatieve bureaus willen dat in advertenties alle functionaliteiten van de telefoon optimaal te benutten zijn en dat advertenties de gebruikerservaring verrijken in plaats van in de weg staan.

De voordelen van een mobile Rich Media SDK

Het is essentieel dat de juiste Rich Media SDK geïnstalleerd is. Naast volledig MRAID ondersteuning zijn de voordelen enorm. We noemen er een paar:

 • Sneller ladende en lichte advertenties (tot 40% sneller/lichter)
 • In-app viewability metingen
 • Custom formaten die qua interactie en design goed passen bij de app
 • Integratie van easy to use formaten en meer

40% meer omzet uit hun mobile inventory

Verder haalden buitenlandse publishers die de mobile Rich Media SDK implementeerden 40% meer omzet uit hun mobile inventory: Reserved buying en RTB verkoop kunnen beide profiteren van de SDK functies die premium cpm formaten mogelijk maken.

Uitdaging ligt bij de uitgevers

Ben jij uitgever en heb je een aantal apps in je portefeuille waar nu nog weinig Rich Media formaten draaien simpel weg omdat het technisch nog niet mogelijk is? Vind je het zonde om 40% van je mobile inventory omzet te verliezen? Wil je de mogelijkheid bieden voor adverteerders / mediabureaus om gave, impactvolle mobile Rich Media formaten te serveren? Ja? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Stap nu snel in voor het te laat is en je concurrenten er met de buit vandoor gaan.